Usein kysytyt kysymykset

Laskutus


Miksi saan sähkön myynnin ja verkon siirtolaskun samalla laskulla?

Elkraft vastaanottaa sähkönsiirtolaskut asiakkaidemme puolesta ja laskuttaa samat kulut sähkötoimituksen yhteydessä. Emme lisää verkonomistajan hintoihin lisämaksua.

Jos saat edelleen sähkönsiirtolaskun erikseen, ota yhteyttä asiakaspalvelu@elkraft.fi niin autamme sinua. Se voi johtua siitä, että mittarissa ei ole toimitusta Elkraftilta.

 

Mitä teen, jos en ole saanut laskua?
  • Jos sinulla on lasku sähköpostitse, pyydämme tarkistamaan roskapostisi. Jos et löydä laskua sieltäkään, voit ottaa yhteyttä asiakaspalvelu@elkraft.fi niin tarkistamme onko oikea sähköpostiosoite rekisteröity. Lähetämme sinulle myös kopion laskustasi.
  • Jos sinulla on käytössä verkkolasku, ota yhteyttä verkkolaskuoperaattoriisi.
Mitä sähkölasku sisältää?

Elkraft AS yhteislaskuttaa sähkön siirtomaksut asiakkaillemme ilman lisämarginaalia. Tämä tarkoittaa sitä, että saamme asiakkaan verkkolaskun ja maksamme ne verkon omistajalle ja laskutamme saman summan laskussamme asiakkaalta.

Sähköenergia: tämä on Elkraftin sähköntoimitus. Hinta per kWh sisältää kaikki lakisääteiset sähkömaksut pl. sähkön siirto, sähkövero ja arvonlisävero. Laskusta käy ilmi myös kiinteä kuukausimaksu (perusmaksu). SPOT -sopimuksissa marginaali sisältyy myös laskutettuun hintaan.

Sähkön siirtomaksut: tämä osio koostuu useista elementeistä.

Energiamaksu: on verkon omistajan laskuttama energian siirtohinta per kWh.

Tehomaksu: yhden tunnin keskikulutus per kuukausi.

Kiinteämaksu: Kuukausi- tai vuositariffi jota verkon omistaja laskuttaa sähkön siirrosta.

Kulutusmaksu: peritään kantaverkkoomistaja Fingridin puolesta per kWh.

EnergiWeb: energianseurantajärjestelmämme hinta.

Kuinka saan hyvityksen jos olen maksanut sähköstäni aiemmin liikaa

Lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi. Ilmoita mihin tilinumeroon rahat maksetaan. Anna tiedoksi asiakasnumero/nimi tai laskun numero.

Mitä eroa on tuntimittarilla ja “perinteisellä” sähkömittarilla?

Tuntimittausjärjestelmissä lukemat selvitetään mittarista automaattisesti kerättyjen arvojen mukaan. Asiakkaalla on edelleen ilmoitusvelvollisuus, jos laskun kulutus ei näytä oikealta (esimerkiksi mittarissa virhe). Tavallisissa mittareissa asiakkaan tulee lukea mittari ja lähettää mittarilukema verkon omistajalle, joka käyttää tätä laskutuksessaan.

Perinteistä sähkömittaria pitää lukea jokaisen laskutuskauden yhteydessä. Jos lukemaa ei saada, kulutus lasketaan aiemman kulutuksen perusteella, kunnes uusi lukema saadaan.

Suomessa 99 % käytössä olevista sähkömittareista ovat etäluettavia tuntimittareita.

Mitä arviolasku tarkoittaa?

Jos mittarilukemaa ei ole, kulutus arvioidaan sille ajanjaksolle, jolta se laskutetaan. Arvioitu kulutus perustuu aiempaan kulutukseen ja verkon omistajan arvioituun vuosikulutukseen.

Yleistä


Kuinka sähkön hintaa säädellään?

Salkunhoitosopimuksissa (Elkraft FLEX) hintaa voidaan muuttaa markkinahinnan kehityksen perusteella sen hetken kulutuskuukauden päättymiseen saakka. Sähkön hinta määräytyy asiakkaan puolesta tehtyjen hintakiinnitysten perusteella sekä suojaattamattoman volyymin odotetun markkinahinnan perusteella. Spot-hintasopimukset seuraavat tuntikohtaista markkinahintaa sähkömittarin kulutuksen mukaan. Kiinteähintaisissa sopimuksissa on sama hinta koko sopimuskauden ajan.

Miten päivitämme asiakastietomme/yhteystietomme?

Jos yrityksessä tapahtuu muutoksia – joko organisaationumero, yrityksen nimi, laskutusosoite, yhteyshenkilö tai vastaava, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi ja rekisteröimme tämän järjestelmäämme.

Miten voimme peruuttaa tai tilata toimituksen sähkömittariin?
  • Mittarin ulosmuutto: Jos sinulla on jo sopimus kanssamme, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi ja ilmoittaa muuttopäivämäärän. Huomioithan, että meille tulee ilmoittaa viimeistään kaksi päivää ennen muuttoa, jotta voimme ilmoittaa muuton mittarilta oikeana päivänä. Tilojen haltuunottajat voivat tarvittaessa ilmoittaa mittarin heille takautuvasti. Ota yhteyttä, niin löydämme ratkaisun. Jos olet muuttamassa uusiin tiloihin, tarvitsemme uuteen paikkaasi mittarinumeron ja tarkat osoitetiedot.
  • Mittarin sisäänmuutto: Lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi, jossa kerrot mittarin numeron, haltuunottopäivämäärän ja käyttöpaikkaosoitteen, niin me hoidamme loput.
    Jos et ole vielä asiakkaamme, ota yhteyttä, niin löydämme yrityksellesi sopivan sopimuksen!
Mikä on tehomaksu?

Teho on kerralla käytetyn sähkön määrä. Maksimikulutus (teho) mitataan kilowatteina (kW). Pääsulakkeen koko ja/tai mittarin vuosikulutus määrittää tehotariffiisi, jossa maksat verkon omistajalle suurimmasta kuormituksesta kullakin ajanjaksolla. Tämä vaihtelee jonkin verran verkon omistajasta toiseen. Verkonomistaja päättää tehomaksun määräytymisperusteen, joka lasketaan yleensä kuukausitason huippukuormituksesta.

Mikä Energiweb on?

Elkraftin asiakkaana mittareidesi sähkönkulutus on yhdistetty Energiweb – järjestelmään. Elkraft Energiweb on energianseurantajärjestelmä (EOS), joka sisältää asiakkaan kulutuksen tunti tunnista. Järjestelmää voidaan hyödyntää energian säästötoimenpiteissä ja ympäristöraportoinnissa. Energiwebin käyttöön on Elkraftilla oma henkilöstö, joka voi auttaa asiakkaitamme järjestelmän käyttöön liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiakaspalvelu@elkraft.fi, niin lähetämme sinulle sähköpostin, jossa on käyttöohjeet. Tämän jälkeen pääset käyttämään yrityksesi mittareita, joista voit helposti hakea raportteja. Saat myös raportit automaattisesti sähköpostiisi joka kuukausi.

 

Tarvitsenko tiedon siitä, kuka muuttaa sisään, kun muutan pois toimitilastamme?

Kun muutat pois, meidän on saatava tästä tieto viimeistään 2 päivää etukäteen, jotta voimme ilmoittaa oikean päivämäärän. Emme voi koskaan peruuttaa mittaria muulla määräajalla kuin 2 päivää etukäteen, kun emme tiedä kuka ottaa mittarin haltuunsa vai jääkö tila tyhjäksi. Jos tiedämme, kuka mittarin ottaa haltuunsa, uusi tilaaja voi hyväksyä toisen haltuunottopäivän.

Kuinka saan yleiskatsauksen mittarini kulutuksesta?

Kirjautumalla sisään Energiweb -järjestelmään saat kattavan yleiskatsauksen kaikesta sähkönkulutuksesta siitä lähtien, kun tulit Elkraftin asiakkaaksi. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla paina “luo salasana”. Kirjaudu sisään kirjoittamalla sinulle sähköpostitse lähetetty asiakasnumero ja salasana. Voit myös lähettää tiedustelun osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi, niin lähetämme sinulle kulutusraportin haluamaltasi ajanjaksolta.

Kuinka voin tilata sähkön ja siirron uudelle mittarilleni?

Lähetä meille tiedustelu, niin autamme sinua eteenpäin. Voit tehdä tämän joko ottamalla meihin yhteyttä puhelimitse sivun alareunassa löytyvästä numerosta tai lähettämällä sähköpostin osoitteeseen asiakaspalvelu@elkraft.fi.

Pysyykö sähkön hinta ja sopimukseni ennallaan muuttotilanteessa?

Jos uudessa toimipaikassa on vastaava kulutus, sähkön hintasi voi pysyä ennallaan myös muuton jälkeen. Jos olet epävarma kulutuksesta uudessa toimipaikassasi, ota meihin yhteyttä. Löydämme ratkaisun.

Jätä yhteydenottopyyntö
Close

    Täytä yhteydenottolomake, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä 2 arkipäivän sisällä.